in

MYUS PERINTIS SEWA DAN JUAL MOTOR ELEKTRIK EBIXON DI PERLIS

Peralihan global ke arah kenderaan elektrik (EV) telah mendapat daya tarikan yang ketara, dengan pengguna di seluruh dunia semakin menerima mobiliti elektrik. Selaras dengan komitmen tidak berbelah bahagi Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri untuk memajukan penggunaan kenderaan elektrik, Smart Leisure & Travels Sdn Bhd, anak syarikat MYUS Group, berbesar hati untuk memperkenalkan perkhidmatan sewa motosikal elektrik yang menampilkan jenama EBIXON berprestij di negeri Perlis.

Bagi menyokong inisiatif Tahun Melawat Perlis 2024-2025, Kumpulan MYUS telah merasmikan Sewa dan Jualan Motosikal Elektrik EBIXON di Perlis di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Upacara perasmian dilakukan oleh DYTM Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Dr Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Turut hadir Menteri Besar Perlis, YAB Tuan Mohd Shukri Bin Ramli, Timbalan Menteri Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), YB Tuan Liew Chin Tong, Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Ybhg. Prof Madya Dato’ Ts. Dr Zaliman Sauli, Ahli-ahli Parlimen, EXCO Negeri dan pegawai-pegawai kerajaan.

Pembukaan pusat sewa motosikal elektrik ini bertujuan untuk mempromosi dan menyediakan kemudahan kepada pelancong bagai meneroka, menikmati, dan menghargai keindahan dan keunikan Perlis,” kata Dato Nellsen Young, Pengerusi Eksekutif Kumpulan MYUS. Smart Leisure & Travels, anak syarikat MyUS Group, merupakan agensi pelancongan terkemuka sejak 2019, akan memulakan penyewaan motosikal elektrik untuk pelancong dan warga tempatan mulai Februari 2024 di Kuala Perlis, diikuti oleh Padang Besar, stesen KTM Arau, dan hotel terpilih di Perlis.

“Dengan sokongan Kerajaan Negeri dan agensi tempatan, syarikat berhasrat untuk menyumbang secara signifikan kepada peningkatan ketibaan pelancong ke Perlis. Inisiatif ini sejajar dengan pengiktirafan Perlis sebagai Geopark Perlis dan menyokong inisiatif kerajaan MADANI ke arah mencapai neutraliti karbon menjelang 2050 ,” jelas Dato’ Nellsen. Smart Leisure & Travels bukan sahaja menyediakan perkhidmatan Penyewaan Motosikal Kenderaan Elektrik (EV) di Perlis tetapi juga akan memulakan jualan motosikal elektrik EBIXON di rantau ini melalui MyUS AutoTech Sdn Bhd, anak syarikat MyUS Group.

MyUS AutoTech bertindak sebagai pengedar Master untuk jualan motosikal elektrik EBIXON di Perlis, Langkawi dan Sarawak. Pembeli yang berminat boleh menerokai motosikal yang dipamerkan dan boleh memohon rebat RM2,400 untuk pembelian motosikal elektrik melalui Skim MARiiCas.
“Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Institut Automotif, Robotik dan loT Malaysia (MARii), anak syarikat di bawah Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri, atas sokongan dan kehadiran mereka pada majlis hari ini,” kata Dato’ Nellsen dalam ucapannya.

Semasa pelancaran, Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perlis dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Muda Perlis telah merasmikan pelancaran dengan mendedahkan Motosikal EBIXON TAILG BOLD EV. Pembeli Pertama taua pemilek pertama jentera elektrik Ebixon Tailg Bold ini tak lain tak bukan, Menteri Besar Perlis, YAB Tuan Mohd Shukri Bin Ramli.

Ringkasnya, Smart Leisure & Travels, dengan kerjasama MyUS AutoTech, sangat teruja untuk menyumbang kepada promosi pelancongan mampan dan penggunaan kenderaan elektrik di Perlis. Acara pelancaran itu menandakan satu langkah penting ke arah menyokong matlamat Tahun Melawat Perlis 2024-2025 dan komitmen negara ke arah masa depan yang lebih hijau serta kelestarian alam sekitar yang segar dan nyaman.

What do you think?

Written by Ripoter Kapcai

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

HARGA RM11,398.00, INILAH Y16 VERSI 2024

KEMPEN KESELAMATAN SUZUKI MALAYSIA SEMPENA TAHON BARU CINA 2024