in

MENEROKA GELUNG RAHASIA DI HA GIANG, VIETNAM.

Kebanyakan penunggang motosikal pengembaraan akan menunggang 1864 selekoh Mae Hong Son di Thailand. Tapi, ada satu lagi yang mungkin belom ‘femes’ tapi amat menarek untok diterokai. Terdapat satu lagi laluan mencabar yang terletak di Ha Giang, 300KM ke utara Hanoi, Vietnam. Gelung ini sepanjang 350 km dan bermula/berakhir di bandar Ha Giang.

Kami memulakan pengembaraan kami dari Hanoi dan mengambil sofa tidur pagi ke Ha Giang (300 km/6 jam). Daripada menaiki Loop sendirian, kami menyertai kumpulan yang ada guide atas sebab keselamatan, perancangan laluan dan menunggang di sebelah kanan jalan. Kami berdua menggunakan Honda Blade 110 (keluaran Vietnam).

Kami memulakan perjalanan mengikut arah lawan jam, meninggalkan Ha Giang menuju ke perhentian pertama kami di Du Gia. Jalan raya sangat mencabar dengan banyak permukaan mencabar yang terdiri daripada batu, kerikil longgar atau tanah. Perjalanan adalah perlahan dan membosankan, menggunakan gear rendah pada kebanyakan masa. Walaupun jalannya teruk, pemandangannya berubah dari kampung ke sawah, lembah dalam, Pintu Syurga Quan Ba ​​dan air terjun. Kami menghabiskan malam pertama di Home Stay yang dikelilingi oleh sawah padi dan menyajikan makanan tempatan yang lazat serta Happy Water (tapai) percuma.

Pada Hari ke-2, jalan raya bertambah baik tetapi kebanyakan tanah berwarna coklat dan sangat berdebu yang memerlukan pemakaian topeng muka. Perjalanan sejauh 70 km dari Du Gia ke Meo Vac mengambil masa kira-kira 3 jam, sekali lagi pada gear kedua atau ketiga. Selepas Meo Vac, jalan raya bertambah baik dan kami menaiki laluan gunung hanya untuk turun semula ke lembah di bawah untuk menikmati pelayaran sungai di Sungai Nho Qué, sebahagian daripada Empangan Kuasa Hidro.

Pemandangan di sungai itu menakjubkan. Ngarai dalam dengan tebing menegak tinggi di kedua-dua belah. Selepas pelayaran, kami menaiki Ma Pi Leng Pass yang terkenal (1500 meter di atas paras laut) untuk melihat pemandangan lembah sungai yang menakjubkan di bawah. Menginap malam kedua di Dong Van dengan lebih banyak Air Tapai Gembira.

Hari ketiga membawa kami berhampiran sempadan Vietnam-China. Menunggang ke hujung paling utara Vietnam, kami melawat Menara Bendera Lung Cu Flag setinggi 30 meter yang mengibarkan bendera Vietnam merah besar 54 meter persegi. Kemudian kami menunggang kuda ke arah Yen Minh dan melawat Istana Vuong, yang dimiliki oleh keluarga yang kaya dan berkuasa berdagang candu zaman dahulu. Jalan-jalan dari sini kebanyakannya ber tar tetapi sangat berbelok-belok dengan banyak sudut buta. Selfie di sudut pandangan Dragon Road adalah satu kemestian untuk merakam pengembaraan Ha Giang kami. Bermalam di Ha Anh Home Stay, Yen Minh.

Hari ke-4 bermula dengan hujan renyai-renyai pada waktu pagi. QT menyediakan semua pakaian hujan. Perhentian seterusnya ialah di Hutan Pine di GeoPark. Pokok pine yang tinggi dikelilingi dengan kabus dan udara bersih menjadikan ini tempat perkhemahan yang popular. Seolah gambaran dalam filem2 purba. Perjalanan pulang ke Ha Giang melalui jalan ber tar yang baik, berhenti sekali lagi untuk mendapatkan lebih banyak foto dengan pemandangan gunung yang indah.

Keesokan harinya kami mengambil koc pulang ke Hanoi.

Nota :
1. Tunggang Loop lawan jam, seperti yang kita lakukan. Ini membolehkan jalan yang sukar dilalui dahulu ketika kita masih segar dan berjaga-jaga.
2. The Loop menuntut untuk menunggang dan dinasihatkan untuk menyertai kumpulan yang ada jurupandu laluan untuk keselamatan dan perancangan laluan.
3. Makanan halal sukar didapati. Makanan vegetarian ada tetapi tidak halal.
4. Hanoi ke Ha Giang ialah 300 km.
6 jam dengan sleeper coach (RM 70-80 sehala).
5. Sewa Motorsikal (Honda 110 Blade):
– Motosikal sahaja (RM 70-80 sehari).
– Motorsikal dengan guide dalam satu kumpulan (RM 250 sehari). Semuanya complete dalam harga ini.
6. Bagi mereka yang tidak mahu menunggang, QT juga menawarkan penunggang EZ untuk membawa anda ke pusingan Loop di mana anda duduk sebagai pembonceng.
7. Permit/Lesen Memandu Antarabangsa diperlukan kerana terdapat beberapa sekatan jalan di sepanjang Loop.
8. Skuter tidak tersedia kerana keadaan jalan raya dan kawasan pergunungan yang curam. Kurang sesuai.
9. Tiada Sijil apabila tamat perjalanan.
Hanya baju Tee cenderahati yang diberikan untuk kenangan pengembaraan yang mengagumkan ini.
10. Maklumat lanjut, lihat FB (The Kapcai Photo Diary).

Kami suami isteri sudah berusia 70 tahun dan menunggang Kapcai 110cc dengan sendiri. Agak berbangga jika dibandingkan dengan geng2 lain yang usia maseh muda tapi hanya pergi sebagai pembonceng backpacker dengan jentera EZ Riders.

Doakan kami sentiasa sehat dan kuat untok menjelajah lagi dengan jentera Kapcai dimasa depan Nohhh!

Teks dan Gambar : Francis Tan
JOF Tan : bluetrax@gmail.com

What do you think?

Written by Ripoter Kapcai

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

KEDAI BARU ROYAL ENFIELD DI BATU CAVES

KABOOM X SUPERKCARMEGAGATH2023 VOL-3 TAWAR HADIAH KELISA GINO 1.3