in

Bermula Dari RM 37,900, Royal Enfield Super Meteor 650 Kini Dipasaran Joyeahhhh!

Royal Enfield, peneraju global dalam segmen motosikal bersaiz sederhana (250cc – 750cc), baru2 ini melancarkan Super Meteor 650 secara rasmi di Malaysia. Majlis pelancaran diadakan serentak ketika acara Desaru International Bike Week (DBW 22 – 24 Sept 2023) di Desaru Johor, Darul Takzim.

Perasmian pelancaran Super Meteor 650 telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Tuan Mohd Hairi Bin Mad Shah, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Pembangunan dan Keusahawanan Negeri Johor.

“Kami teruja untuk melancarkan Super Meteor 650 di Malaysia. Ia adalah sebuah motorsikal retro sejati yang sangat sesuai dengan gaya hidup rakyat Malaysia dan merupakan pilihan yang terbaik untuk peminat motosikal bersaiz sederhana di Malaysia. Peminat motorsikal jenama Royal Enfield dan hobi bermotosikal di hujung minggu di Malaysia semakin bertambah, ini menjadi salah satu yang mendorong kami untuk mengambil maklum balas segera daripada penunggang di sini untuk memastikan mereka dapat menikmati tunggangan yang terbaik dan sempurna dengan Super Meteor 650 baharu,” kata Encik Rewi Hamid Bugo, Pengerusi Kumpulan Didi dalam ucapan aluannya.

Manakala Anuj Dua, Ketua Perniagaan pasaran Asia Pasifik, Royal Enfield pula berkata “Di masa kini semakin ramai berminat dengan hobi menunggang motosikal pada masa lapang termasuk dari golongan wanita. Oleh itu, kami melihatnya satu peralihan yang sangat baik ke arah penggunaan motosikal yang mesra pengguna dan yang boleh berfungsi dengan lancar sesuai dengan gaya hidup penunggang masa kini. Super Meteor 650 sesuai untuk tunggangan dijalanraya dalam bandar yang dipenuhi kenderaan atau meredah laluan luar bandar sambil menikmati keindahan alam semula jadi”.

Super Meteor 650 adalah sebuah motosikal “cruise” serba baharu yang dinanti nantikan oleh peminat motorsikal Royal Enfiel di Malaysia. Super Meteor 650 diangkat sebagai model kelas premium oleh Royal Enfield dijana oleh enjin dua silinder selari 650 cc SOHC dengan sistem suntikan bahan api dan penyejukan angin/minyak.

Super Meteor 650 menggabungkan kawalan rapi dan instrumentasi dengan ergonomik tunggangan yang santai, kestabilan mantap di lebuh raya dengan keseronokan tunggangan dalam semua keadaan permukaan jalanraya. Penampilan retro diselitkan dengan DNA Royal Enfield yang boleh dilihat dengan jelas. Paparan meter analog dengan screen LCD dengan petunjuk penting seperti kelajuan, penunjuk gear, tahap petrol, jam dan meter perjalanan. Klac boleh laras dan tuil brek menawarkan perjalanan lebih lancar.

Pod navigasi TBT (Turn-By-Turn) Enfield yang dikenali sebagai Royal Enfield Tripper menyambung kepada telefon pintar penunggang melalui Bluetooth. Soket USB terletak di bawah panel sebelah kiri. Lampu depan LED yang direka dengan teliti menampilkan ciri ciri “old school” yang menarik bagi peminat motorsikal retro.

Penyelidikan dan rekabentuk (R&D) Super Meteor 650 dilakukan di Pusat Teknologi UK dengan kerjasama Harris Performance, menggunakan rangka dan swingarm serba baharu sepenuhnya.

SPEFIKASI:
*Enjin: 648cc
*Kuasa kuda: 46.5 hp pada 7,250 rpm dan 52.3 Nm tork pada 5,650 rpm.
*Rim hadapan aluminium: 19 inci , size tayar 100/90
*Rim belakang alumanium: 16 inci di , size tayar 150/80
*Suspensi hadapan: USD 43mm
*Suspensi belakang: Penyerap hentakan 101 mm boleh laras
*Brek hadapan: ABS- cakera tunggal 320 mm dengan angkup dua piston
*Brek belakang: ABS- cakera 300 mm dengan angkup dua piston di belakang
*Transmisi: Enam kelajuan
*Tangki petrol 15.7 liter
* Berat: 241 Kilogram

Harga Super Meteor 650 yang dicadangkan seperti berikut:

* RM 37,900 untuk Super
Meteor Single (Astral)
* RM 38,300 untuk Super Meteor Dual (Interstellar)
* RM 39,300 untuk Super Meteor Tourer (Celestial).

What do you think?

Written by Ripoter Kapcai

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

YAMAHA GENBLU 2023: INI YANG PERTAMA KALI DI SABAH!

CUBPRIX PUSINGAN KE 7: HADIAH BUAT KAMPUNG HALAMAN !